Sposób przygotowania:
Żurek na kiełbasie z dzika w chlebku
Kielbasę lekko nacinam, zalewam 1,5 l wody i gotuje 40 minut. Dodaje marchewkę pokrojoną w słupki i czosnek. gotuje dalej do miekkości marchewki. Wlewam zakwas, gotuję i śmietanę mieszam z chochelką ciepłej zupy i wlewam do garnka. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyłączam palnik. Z chleba wydrążam środek i wlewam zupę z pokrojoną w plastry kielbasą. Do gorącego piekarnika wstawiam moją zupe w chlebku na sreberku i pieke 10 minut w 18- stopniach, aż chleb sie zagrzeje i bedzie chrupki. Posypuje natką pietruszki
mysza75
ami91
Ta kiełbasa nadaje charakterystyczny smak zupie. W żurku bardziej wyczuwalny jest czosnek i pieprz, które są w dużych ilościach dodawane do tych kielbas. Sama w sobie też jest smaczna, ale to już wedle upodobań smakowych :-)