Sposób przygotowania:
żurek z grzybami i białą kiełbassą
Do garnka wkładamy kości wędzone. Obieramy marchewkę ze skórki, pietruszkę, seler i również wkładamy do garnka.Zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz garść suszonych grzybów. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Szumowiny zbieramy z naszego wywaru. Wyjmujemy kości - obskubujemy mięso do wywaru- warzywa i trzemy je ( do wywaru ) na tarce o grubych oczkach . Grzybki kroimy w cienkie paski, dodajemy do wywaru. Następnie dolewamy żurek i mieszamy, czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy niedużo solą i pieprzem. Dosypujemy majeranek . Kiełbasy kroimy w krążki. Podsmażamy i dodajemy do żurku. Po zdjęciu z palnika żurku zaprawiamy śmietanką.