Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

żurek z grzybami i białą kiełbassą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny żurek z grzybami i kiełbasą

żurek z grzybami i białą kiełbassą

Składniki:

żurek z grzybami i białą kiełbassą

 

  • pół kg białej kiełbasy
  • pół kg kiełbasy toruńskiej
  • 2,5 szklanki żurku ( ja kupuję taki w butelce )
  • kawałek selera
  • garść grzybów suszonych
  • sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 pietruszki
  • 300 g kości wędzonych
  • 2 średnie marchewki
  • mała śmietanka 30 % - 150 ml

 

 

Sposób przygotowania:

żurek z grzybami i białą kiełbassą
Do garnka wkładamy kości wędzone. Obieramy marchewkę ze skórki, pietruszkę, seler i również wkładamy do garnka.Zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz garść suszonych grzybów. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Szumowiny zbieramy z naszego wywaru. Wyjmujemy kości - obskubujemy mięso do wywaru- warzywa i trzemy je ( do wywaru ) na tarce o grubych oczkach . Grzybki kroimy w cienkie paski, dodajemy do wywaru. Następnie dolewamy żurek i mieszamy, czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy niedużo solą i pieprzem. Dosypujemy majeranek . Kiełbasy kroimy w krążki. Podsmażamy i dodajemy do żurku. Po zdjęciu z palnika żurku zaprawiamy śmietanką.