2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zwyczajny krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupę możemy też przyrządzić z kawałka mięsa z kością wołowego..

Zwyczajny krupnik

Składniki:

Zwyczajny krupnik

 

  • 2,5 litra wody
  • 400 g mięsa z kością np ze schabu ,łopatki lub drobiu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 mały por
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zwyczajny krupnik
Mięso i kaszę opłukać zimna wodą . Włoszczyznę obrać ,umyć i pokroić warzywa w kostkę ,razem z ziemniakami. Mięso wstawić do garnka,zalać dodać pokrojone warzywa (oprócz pora) i zagotować ,gdy wywar zacznie bulgotać wsypać opłukaną kaszę jęczmienną i gotować tak na małym ogniu około 45 minut pod przykryciem w między czasie dodając w trakcie gotowania pokrojony por,doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie można doprawić szczyptą wegety do smaku.