monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1296]

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierożki w iście letnim klimacie. Farsz z bobem i zielonym ogórkiem to jest to. Pysznie, do syta i do tego w lekkiej formie. Zapraszam:)

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem

Składniki:

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem

Ciasto:

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem
składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto

Ciasto:
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól . Wymieszać. Wbić jajko i lekko wszystko zarobić. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz:

Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiem
bób i ogórki dusić do miękkości i dodać wasabi

Obrany bób z grubsza posiekać. Ogórka pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bób z ogórkiem. Przesmażyć 2 minuty po czym dodać 1/4 szklankę wody i dusić. Gdy warzywa jeszcze będą twarde a płyn nie będzie, ponownie dodać.

Gdy bób będzie się rozpadać i zagęszczać całość dodać posiekany koperek i przyprawy. Zdjąć z ognia, dodać wasabi i wymieszać. Ostudzić.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienki płat. Ringiem o średnicy wykrawać krążki i nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi i gotować 2 osolonym wrzątku partiami. Podawać z rukolą. Smacznego!