Sposób przygotowania:
Żytnie pierogi z bobem i zielonym ogórkiemCiasto:
Ciasto:
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól . Wymieszać. Wbić jajko i lekko wszystko zarobić. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Obrany bób z grubsza posiekać. Ogórka pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bób z ogórkiem. Przesmażyć 2 minuty po czym dodać 1/4 szklankę wody i dusić. Gdy warzywa jeszcze będą twarde a płyn nie będzie, ponownie dodać.
Gdy bób będzie się rozpadać i zagęszczać całość dodać posiekany koperek i przyprawy. Zdjąć z ognia, dodać wasabi i wymieszać. Ostudzić.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki płat. Ringiem o średnicy wykrawać krążki i nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi i gotować 2 osolonym wrzątku partiami. Podawać z rukolą. Smacznego!
SylaUla
biedroneczki