Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trwa sezon na bób, warto przygotować z niego pierogi. Pierwszy raz robiłam takie pierogi i wyszło na prawdę pysznie. Bardzo polecam.

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Składniki:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Ciasto:

Farsz:

  • 50 dag świeżego bobu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • świeży koperek do dekoracji
  • masło do smażenia
  • sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Wykonanie ciasta i farszu:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką
Z podanych składników wykonujemy ciasto, farsz i lepimy pierogi.

Farsz:
Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.

Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

Formowanie:
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Gotowanie:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką
Nastepnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Odcedzanie i podanie:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką
Ugotowane odcedzamy i podajemy z cebulką i boczkiem.

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40 - 60 pierogów w zależności jak będziemy grubo wałkować i jak dużą szklanką wykrawać.