monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

A'la podpłomyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Można jeść samo,z masełkiem, ze śmietaną lub podać do gulaszu lub zupy, ja dzisiaj podałam do zupy fasolowej zamiast chleba

A'la podpłomyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A'la podpłomyki

 

Sposób przygotowania:

A'la podpłomyki
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i sodę oczyszczoną. Jajko rozbić do małej miseczki, roztrzepać widelcem, w mące zrobić zagłębienie i wlać jajko. Wymieszać.Mleko połączyć z wodą i wymieszać. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewać mieszaninę płynów. Ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Ciasto uformować w wałek i nożem pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster lekko rozwałkować podsypując lekko mąką. Patelnię mocno rozgrzać i kłaść na niej podpłomyki. Piec na suchej patelni aż troszkę się zrumieni ( ja na wszelki wypadek piekłam dwukrotnie z każdej strony, ponieważ podpłomyki miały jeść moje córeczki i chciałam mieć pewność,że placki nie będzie surowe ). Serdecznie polecam i smacznego!
A'la podpłomyki
W przesianej mące zrobić zagłębienie i dodać roztrzepane jajko
A'la podpłomyki
Z wyrobionego ciasta uformować wałek
A'la podpłomyki
Wałek pokroić w 1 centymetrowe plastry
A'la podpłomyki
Podpłomyki piec na suchej rozgrzanej patelni na rumiano z każdej strony

Tagi:

jajko jajka