zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cudownie lekkie i orzeźwiające, o konsystencji pianki czy puchu.Kremowy obłoczek pasuje idealnie jako wykończenie anielskiego ciasta.

Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą

 

  • 40 ml oleju
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj lub 6 dużych)
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • skórka otarta z całej cytryny + 2 łyżki soku
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą
Na formę średnicy 20cm lu mniejszą. Piec nagrzewamy do 170 stopni na funkcji góra-dół jak przy serniku. Mleko i olej łączymy w misce za pomocą trzepaczki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą i dodajemy do płynu mlecznego.Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy dokładnie n ajednolitą masę. Uijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder. Dodajemy ubitą pianę partiami do ciasta delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Wykładamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem ( dno wykładamy papierem). Pieczemy ok 40 minut, potem studzimy chwilę w formie i po chwili studzimy ciasto wykładając je dnem do góry ( inaczej opadnie). Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i nakładamy równą warstwą na ciasto.
Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą
Ciasto wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem