Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasto z rabarbarem i śliwkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć, dodać śmietanę, otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Żółtka połączyć z mąką, dodać sok z cytryny i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i siekać do momentu połączenia się składników. ( palcami pokruszyć na ciasto) Rabarbar obrać, pokroić na 1,5 cm kawałki, wsypać na patelnię, dodać cukier, podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 25/36 cm, posypać bułką tartą. Na ciasto ułożyć rozmrożone lub świeże śliwki i rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.