nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Babka cytrynowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i szybka w przygotowaniu babka. Po upieczeniu wilgotna i mięciutka. Najlepiej obsypać ją cukrem pudrem.

Babka cytrynowa.

Składniki:

Babka cytrynowa.

 

  • 1 szkl. krupczatki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. oleju
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • + cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa.
1. Cytrynę wyparzamy. Ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. 2. Jajka ubijamy z cukrem. dolewamy olej i stopniowo wsypujemy mąkę. Miksujemy aż składniki się połączą.Dolewamy sok z cytryny i wrzucamy skórkę. 3. Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.