Sposób przygotowania:
Babka cytrynowo-kakaowa
Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy ) Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne . Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem . Z tej porcji wychodzi mała babka .
Natala1210
luna