tratatatra

tratatatra

Kucharz
[Przepisów: 10]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna babka o cytrynowym smaku. Zaspokoi każde podniebienie. Polecam!

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa:Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier puder, cukier waniliowy,sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę. Masę z żółtek połączyć z mąką i pianą i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.Piec ok. 1 godz w 180 stopniach C.Lukier:Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa.Polukrować ciasto.