pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka z tarkowanych ziemniaków oraz pieczonej dziczyzny.

Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem

 

  • ziemniaki 3 kg
  • mięso z pieczonego dzika 40 dag
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • smalec 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewam 2 łyżki krochmalu. Wycinam skrawki mięsa z pieczonego dzika. Przekładam je do robota. Drobno siekam, prawie tak jak na pasztet. Tak przygotowane mięso dodaję do ziemniaków. Doprawiam solą oraz majerankiem. Dokładnie mieszam. W blaszce rozpuszczam smalec. Następnie wlewam masę mięsną. Wygładzam brzegi. Babkę piekę w temperaturze 170C przez około 1 godzinę. Smacznego.
Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Ziemniaki trzemy pomagając sobie robotem
Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Pieczoną dziczynę siekamy ze słoniną
Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Masę mięsną oraz ziemniaczaną mieszam ze sobą
Babka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Blaszkę wypełniam przygotowaną masą ziemniaczno-mięsną