Sposób przygotowania:
Jeleń w winie ze śliwkami
Łopatkę z jelenia pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim mięso z każdej strony tak aby było rumiane, kawałki mięsa przełóż do garnka, zalej bulionem i duś wraz z przyprawami na małym ogniu przez 3 godziny.
Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulkę a po chwili dolej wino i pokrojone śliwki, zagotuj całość. Kiedy mięso zmięknie dodaj śliwki w winie oraz śmietankę, wszystko razem gotuj do momentu aż nadmiar płynu odparuje a sos stanie się gęsty.
Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulkę a po chwili dolej wino i pokrojone śliwki, zagotuj całość. Kiedy mięso zmięknie dodaj śliwki w winie oraz śmietankę, wszystko razem gotuj do momentu aż nadmiar płynu odparuje a sos stanie się gęsty.
Marika-
Magdalena88