Sposób przygotowania:
Gołąb na sposób orientalnyPrzygotowanie
Gołębia dokładnie sprawdzamy i czyścimy z wszelkich niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy intensywnie letnią wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Marynowanie
Do małej miseczki wsypujemy wszelkie przyprawy potrzebne do marynaty oraz oliwę. Dokładnie całość mieszamy. W tak przyrządzonych przyprawach obtaczamy dokładnie gołębia. Przykrywamy talerzykiem lub ściereczką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby mięso nabrało aromatu.
Faszerowanie
Następnego dnia kiedy mamy już zamarynowane mięsko do środka wkładamy pokrojony w plastry czosnek i plaster ananasa z puszki. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jego wierzchu również układamy plaster ananasa i wiążemy nicią. Delikatnie oblewamy go syropem z puszki.
Grillowanie
Tak przygotowanego układamy na rozgrzanym ruszcie kiedy korzystamy z grilla elektrycznego. Jeśli smażymy na otwartym ogniu warto zawinąć go dokładnie w folię spożywczą, dzięki temu mięso się nie wysuszy. Grillujemy około 45 min. Przekręcając co jakiś czas.
Podanie
Podczas grillowania musimy uważać by nie przesuszyć mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami chociaż ja wolę smakować tego rodzaju mięsko bez żadnych dodatków. Według mnie są po prostu zbędne bo zagłuszają smak
Smacznego :)