MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Balsamiczna polędwica na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowa i wykwintna pieczeń z polędwicy zachwyci delikatnym smakiem i aromatem karmelizowanego sosu balsamicznego. Wyśmienita do kanapek.

Balsamiczna polędwica na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Balsamiczna polędwica na zimno

 

  • kawałek polędwicy wieprzowej
  • piprz kolorowy
  • sól
  • rozmaryn
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Balsamiczna polędwica na zimno
Polędwicę wieprzową w kawałku umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i na desce usunąć błonki. Oczyszczoney kawałek mięsa ponacinać z obu stron w skośną kratkę, aby potem lepiej dostawała się w nie marynata. Polędwiczkę lekko posolić, natrzeć ziarnami kolorowego pieprzu grubo utłuczonyi w moździerzu. Jeśli nie mamy moździerza możemy rozkruszyć je trzonkiem noża. Polędwicę posypać suszonym rozmarynem, a następnie przełożyć do naczynia i skropić dosyć obficie dobrej jakości octem balsamicznym. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić mięso do marynowania na kilka godzin, a nawet całą noc. Po tym czasie nalać trochę oliwy z oliwek do żaroodpornego naczynia. Położyc na to zamarynowaną polędwiczkę, podlać sosem z marynaty i piec przez 30 minut w temperaturze 250 stopni. Polędwicę wyjąć z sosu i na 10 minut zawinąć w folię aluminiową. Ostudzić, pokroić na plasterki i podawać do kanapek z pieczystym.
Balsamiczna polędwica na zimno
Kawałek polędwiczki nacinamy w ukośną kratkę
Balsamiczna polędwica na zimno
Marynujemy polędwicę w soli, pieprzy rozmarynie i occie balsamicznym
Balsamiczna polędwica na zimno
Polędwicę przekładamy do naczynia z oliwą i podlewamy marynatą
Balsamiczna polędwica na zimno
Upieczoną polędwicę zawijamy w folię aluminiową, żeby doszła