misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Banany w zalewie czekoladowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatnie przełóż banan do naczynia polej go niewielką ilością masła.Na wierzchu ułóż bita śmietanę,startą czekoladę i truskawki.Podawaj..

Banany w zalewie czekoladowej

Składniki:

Banany w zalewie czekoladowej

 

  • 3 obrane banany
  • 2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka stołowa brandy
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • sos czekoladowy
  • 2 łyżki stołowe startej czekolady
  • bita śmietana
  • truskawki
  • ZALEWA CZEKOLADOWA:
  • 250g kawałków gorzkiej czekolady
  • 20g masła
  • 1 kropla esencji waniliowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Banany w zalewie czekoladowej
Rozgrzej piekarnik do temp 180stC.
Ułóż całe, obrane banany w naczyniu żaroodpornym. Połącz rozpuszczone masło z brandy i brązowym cukrem. Mieszaj tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Polej banany masłem i włóż do piekarnika na 10 minut.
Jeżeli wolisz gotować w kuchence mikrofalowej, włóż banany do naczynia, polej masłem i gotuj 3 minuty w najwyższej temperaturze.
ZALEWA:
Rozpuść czekoladę nad garnkiem z gorącą wodą, a następnie wmieszaj do niej masło. Zdejmij z garnka, dodaj wanilii śmietanę.
Jeżeli wolisz gotować w mikrofalówce, zmieszaj czekoladę z masłem i wanilią w misce i wstaw do kuchenki na 1-2 minuty. Mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści. Dodaj śmietanę.
Wlej rozpuszczona czekoladę do naczynia, na którym będziesz podawać banany. Delikatnie przełóż banan do naczynia, polej go niewielką ilością masła. Na wierzchu ułóż bita śmietanę, startą czekoladę i truskawki.
Podawaj na ciepło.

Tagi:

czekolada sosy