misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 542]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne i mega aromatyczne za sprawą mąki kokosowej ciasteczka. Dodatek czekolady i rodzynek sprawi, że nikt się im nie oprze. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco.

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

 

  • 275 g mąki kokosowej
  • 225 g masła lub margaryny
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 100 g mlecznej czekolady bez glutenu
  • 90 g rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Czekoladę kroimy na niewielką kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do niej przebrane rodzynki.

Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Partiami dodajemy przesianą mąkę kokosową. Miksujemy do połączenia składników nie dłużej.

Do powstałej masy dodajemy rodzynki i pokrojoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.

Odrywamy porcje ciasta i formujemy zgrabne kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 190 st około 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Czekoladę kroimy w niewielką kosteczkę a rodzynki przebieramy
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Do wysokiej miski dajemy miękki tłuszcz i cukier trzcinowy
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Miękki tłuszcz miksujemy z cukrem na puszystą masę
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Partiami dodajemy przesianą mąkę kokosową
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Miksujemy do połączenia składników
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Dodajemy pokrojoną czekoladę oraz rodzynki
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Całość dokładnie mieszamy
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Odrywamy kawałki ciasta z których formujemy zgrabne kuleczki
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Pieczemy w temp. 190 st około 15-20 minut
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Ciasteczka idealne do kawy lub herbaty
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami
Ciasteczka doskonałe nie tylko dla dzieci