IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe na bazie kleiku ryżowego

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

 

  • 170 gram kleik ryżowy
  • 250 gram masło
  • 3 szt jaja surowe
  • 2 łyżki wiórki kokosowe
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukier trzcinowy brązowy

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Kleik ryżowy (najlepiej taki dla dzieci i niemowląt) mieszamy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu wbijam jajka oraz dodaję miękkie masło - może być margaryna w tej samej ilości.Wszystko razem zgniatam aż do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na 15 części i formujemy krążki (uwaga, ciasteczka rosną podczas pieczenia) i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut z każdej strony. Smacznego!
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Po dokładnym wymieszaniu wbijam jajka oraz dodaję miękkie masło
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Wszystko razem zgniatam aż do uzyskania jednolitej masy.