Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiemWykonanie :
Do misy przesiewamy mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Rozrabiamy drożdże i wlewamy je do dołka w mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach dodajemy ciepłą wodę, sól, jaja, masło i oliwę. Wyrabiamy ciasto koło 15 minut ( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki. Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką). Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.
Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje. Szklanką wykrawam kółeczka, które maczam w wodzie ( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje), a następnie w naczyniu ze słonecznikiem.
Nastawiam piec na pieczenie parowe i piekę 30 minut w 180 stopniach. Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.