Biały sos

Sosy « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Biały sos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Sos biały sporządzony na bazie wywaru drobiowego i masła, zagęszczony mąką, śmietaną słodką i żółtkiem:)


trudność: łatwe
czas:

Biały sos - SKŁADNIKI:

  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 2 łyżki posiekanego kopru lub pietruszki
  • ewentualnie 3 łyżki rodzynek

Biały sos - PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować z dodatkiem masła. Mąkę rozmieszać z wodą, a następnie dodać do niej kilka łyżek ciepłego bulionu, rozmieszać i wlać na gotujący się bulion. Kiedy sos zacznie gęstnieć odstawić. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i wszystko wlać do sosu, mieszając, nie gotować. Można dodać 3 łyżki rodzynek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały sos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Makaron z potrawką schabowo - grzybową Sos koperkowy jogurtowo-majonezowy do jajek Sos czosnkowy najprostszy
Skrzydelka w sosie grzybowym Sos pomidorowy z serkiem Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem
Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym Lemon curd, krem cytrynowy Dip z sosem sojowym
Dip z przyprawą gyros Dip czosnkowo- orzechowy Sos pieczarkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane