Biały sos

Sosy « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Biały sos offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Biały sos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Sos biały sporządzony na bazie wywaru drobiowego i masła, zagęszczony mąką, śmietaną słodką i żółtkiem:)


trudność: łatwe
czas:

Biały sos - SKŁADNIKI:

  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 2 łyżki posiekanego kopru lub pietruszki
  • ewentualnie 3 łyżki rodzynek

Biały sos - PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować z dodatkiem masła. Mąkę rozmieszać z wodą, a następnie dodać do niej kilka łyżek ciepłego bulionu, rozmieszać i wlać na gotujący się bulion. Kiedy sos zacznie gęstnieć odstawić. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i wszystko wlać do sosu, mieszając, nie gotować. Można dodać 3 łyżki rodzynek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały sos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj