Biały sos

Sosy « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Biały sos offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Biały sos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Sos biały sporządzony na bazie wywaru drobiowego i masła, zagęszczony mąką, śmietaną słodką i żółtkiem:)


trudność: łatwe
czas:

Biały sos - SKŁADNIKI:

  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 2 łyżki posiekanego kopru lub pietruszki
  • ewentualnie 3 łyżki rodzynek

Biały sos - PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować z dodatkiem masła. Mąkę rozmieszać z wodą, a następnie dodać do niej kilka łyżek ciepłego bulionu, rozmieszać i wlać na gotujący się bulion. Kiedy sos zacznie gęstnieć odstawić. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i wszystko wlać do sosu, mieszając, nie gotować. Można dodać 3 łyżki rodzynek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały sos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowy - kurkowy Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli
Sos pieczarkowy na masełku Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Grzyby duszone w śmietanie
Bardzo pikantny sos pomidorowy Sos beszamelowy Domowy pomidorowy ketchup
Domowy ketchup z czosnkiem Sos ze świeżych pomidorów Sos z jogurtu naturalnego

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane