Biały sos

Sosy « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Biały sos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Sos biały sporządzony na bazie wywaru drobiowego i masła, zagęszczony mąką, śmietaną słodką i żółtkiem:)


trudność: łatwe
czas:

Biały sos - SKŁADNIKI:

  • ½ l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 2 łyżki posiekanego kopru lub pietruszki
  • ewentualnie 3 łyżki rodzynek

Biały sos - PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować z dodatkiem masła. Mąkę rozmieszać z wodą, a następnie dodać do niej kilka łyżek ciepłego bulionu, rozmieszać i wlać na gotujący się bulion. Kiedy sos zacznie gęstnieć odstawić. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek ciepłego bulionu i wszystko wlać do sosu, mieszając, nie gotować. Można dodać 3 łyżki rodzynek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały sos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Skrzydelka w sosie grzybowym Sos pomidorowy z serkiem Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem
Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym Lemon curd, krem cytrynowy Dip z sosem sojowym
Dip z przyprawą gyros Dip czosnkowo- orzechowy Sos pieczarkowy
Sos z podsmażaną cebulką i zrazami Lekki sos na maśle  Domowy sos do pizzy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane