peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste ciasto czekoladowe z soczystym owocem gruszki - szybkie w wykonaniu i super smaczne - na pewno Ci posmakuje.

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

 

  • Okrągła foremka o średnicy 26 cm

 

 

  • 230g miękkiego masła 80%
  • 200g brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 gruszki

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z gruszkami
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. 

Tagi:

biszkopt