SUPERPRZEPIS

Mini tort czekoladowo gruszkowy

  • 2
  • kolia71
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Mini tort czekoladowo gruszkowy Więcej zdjęć (4)

Upiekłam go na urodziny swojego mężczyzny ;), był zachwycony

Składniki:

Mini tort czekoladowo gruszkowy

 

  • Biszkopt ( na tortownicę o średnicy 18 cm):

 

 

  • Poncz:
  • Syrop z gruszek
  • Likier pomarańczowy

 

 

 

 

  • Mus czekoladowy
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

 

  • Ponadto:
  • 800g gruszek w syropie (z puszki)
  • wiórki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Mini tort czekoladowo gruszkowy
Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać cukry i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Żółtka zmiksować z sokiem z cytryny, dodać do piany z białek, ubić mikserem. Obie mąki połączyć i przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 18 cm.

Piec ok 30 min w temp. 180 stopni.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepły przewrócić górą na dół, odstawić do ostygnięcia.

W zależności jak gruby chcemy mieć biszkopt przeciąć na pół albo pozostawić taki jaki jest. (ja zrobiłam z jednego przekrojonego blatu)



Biszkopt nasączyć ponczem przygotowanym z syropu gruszkowego i likieru, przełożyć do tortownicy, w której się piekł.



Biały krem:

Śmietanę podgrzać, odstawić i rozpuścić w jeszcze ciepłej czekoladę na gładką masę, ostudzić.

Następnie wymieszać z serkiem mascarpone.



Na biszkopt wylać masę białą, ułożyć połówki gruszek.



Mus czekoladowy ciemny:

Żółtka z jajkiem i cukrem ubijać mikserem w kąpieli wodnej do temperatury 80 stopni, odstawić do wystygnięcia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić, dodać do ubitej masy jajecznej.

Śmietanę ubić, dodać również do masy jejeczo-czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Do napęczniałej żelatyny wlać 2 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do musu czekoladowego delikatnie mieszając.



Mus czekoladowy wylać na gruszki, wstawić do lodówki na min. 2 godziny do stężenia. Udekorować gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Mini tort czekoladowo gruszkowy
Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić grubszy
Mini tort czekoladowo gruszkowy
Na nasączony ponczem biszkopt wylać białą masę
Mini tort czekoladowo gruszkowy
Tort ozdobić kawałkami gruszek i wiórkami czekoladowymi