Sposób przygotowania:
Tort z gruszkami
Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany) Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.
Natala1210
Pyza
msewka
Dota36