PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tort z gruszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepięknie wyglądający , smakowity tort z gruszkami.

Tort z gruszkami

Składniki:

Tort z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 85 g mąki tortowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 4 jajka
  • 170 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • Masa:
  • 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
  • 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 puszki gruszek w syropie
  • słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • Poncz:
  • szklanka zimnej przegotowanej wody
  • kieliszek brandy lub koniaku
  • sok cytrynowy
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Tort z gruszkami
Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany) Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.