Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Biszkopt kakaowy: Z podanych składników upiec biszkopt. W tortownicy 24 cm. Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć poziomo na pół. Gruszki odsączyć z soku, 2 połówki odłożyć, a resztę pokroić w małą kostkę. Krem: Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę (8 łyżeczek) rozpuścić, wymieszać z jogurtem. Kiedy jogurt zacznie gęstnieć dodać 400 ml ubitej śmietany, następnie wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Przełożenie: Spód biszkopta spiąć obręczą i posmarować masą, na niej rozłożyć pokrojone w kostkę gruszki i ponownie masę. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować warstwę kremu, rozłożyć gruszki i ponownie krem. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Po upływie czasu obręcz usunąć. Ubić pozostałą śmietanę (400 ml) z cukrem waniliowym i pudrem. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do ubitej śmietany. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch i boki. Udekorować pozostałymi gruszkami pokrojonymi w podłużne słupki i obsypać wiórkami czekoladowymi, boki wyłożyć chipsami czekoladowymi lub wg własnego gustu. Przed podaniem, wyjąć 15-20 min. wcześniej z lodówki. Smacznego;-)