PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

..lekki tort z masą czekoladową,nikt nie jest w stanie mu się oprzeć :)

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem i dekoracja:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka gruszek (850 ml)
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • wiórki czekoladowe
  • paczka chipsów czekoladowych
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Biszkopt kakaowy: Z podanych składników upiec biszkopt. W tortownicy 24 cm. Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć poziomo na pół. Gruszki odsączyć z soku, 2 połówki odłożyć, a resztę pokroić w małą kostkę. Krem: Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę (8 łyżeczek) rozpuścić, wymieszać z jogurtem. Kiedy jogurt zacznie gęstnieć dodać 400 ml ubitej śmietany, następnie wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Przełożenie: Spód biszkopta spiąć obręczą i posmarować masą, na niej rozłożyć pokrojone w kostkę gruszki i ponownie masę. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować warstwę kremu, rozłożyć gruszki i ponownie krem. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Po upływie czasu obręcz usunąć. Ubić pozostałą śmietanę (400 ml) z cukrem waniliowym i pudrem. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do ubitej śmietany. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch i boki. Udekorować pozostałymi gruszkami pokrojonymi w podłużne słupki i obsypać wiórkami czekoladowymi, boki wyłożyć chipsami czekoladowymi lub wg własnego gustu. Przed podaniem, wyjąć 15-20 min. wcześniej z lodówki. Smacznego;-)