wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Biszkopt z śniegową kołderką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto - rewelacja! Rozpływa się w ustach :)

Biszkopt z śniegową kołderką

Składniki:

Biszkopt z śniegową kołderką

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • MASA1:
  • 150g jogurtu malinowego
  • krem jogurtowy ( u mnie dr Oetkera)
  • jagody w żelu ok 200g
  • MASA2:
  • 1 galaretka - owoce leśne
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z śniegową kołderką
Przygotowujemy galaretkę , rozlewamy na 2 talerze (aby potem pokroić w kosteczkę), odkładamy do stężenia.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w temp 160stopni ok 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa1:

Miksujemy jogurt z szklanką wody, dodajemy krem jogurtowy, mieszamy 2 minuty.

Biszkopt smarujemy owocami w żelu, następnie układamy masę jogurtową, wkładamy do lodówki.

Masa2:

W tym czasie czekamy aż galaretka stężeje, kroimy ją w kosteczkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu, Dodajemy do niej pokrojoną galaretkę (cześć zostawić do dekoracji)

Całą "śniegową" masę nakładamy na górę ciasta, dekorujemy kawałkami galaretki i jagodami w żelu i ...gotowe!