jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brownie z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 23

W czerwcu, gdy wśród owoców królują truskawki polecam ich dodatek do tego czekoladowego ciasta. Efekt końcowy jest rewelacyjny!!! POLECAM!

Brownie z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie z truskawkami

SKŁADNIKI

  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 240 gram cukru pudru,
  • 200 gram masła,
  • 140 gram mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 jajka,
  • 100 gram mlecznej czekolady,
  • Około 200 gram truskawek,
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Brownie z truskawkami

ETAP 1

Brownie z truskawkami
Połamaną czekoladę rozpuszczamy z tłuszczem

Masło wraz z gorzką czekoladą umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Gotową płynną masę studzimy.

ETAP 2

Brownie z truskawkami
Ubijamy jajka z cukrem

Jajka wraz z cukrem umieszczamy w oddzielnej misce i ubijamy. Do ubitych dodajemy przestudzoną czekoladę, proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 3

Brownie z truskawkami
przygotowane ciasto umieszczamy na blaszce

Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 4

Brownie z truskawkami
Na ciasto wykładamy czekoladę i owoce

Przepłukane i osuszone truskawki przekrawamy na połowę. Czekoladę kroimy w kostkę. Przygotowane owoce i czekoladę wykładamy na wierzch ciasta.

ETAP 5

Brownie z truskawkami
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy

Brownie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Po wyjęciu studzimy i podajemy.
Przed podaniem dodatkowo możemy oprószyć je cukrem pudrem.