Sposób przygotowania:
Ciasto promyk lataEtap 1:
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie naprzemienne małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i przestudzone masło, mleko a na końcu kakao. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.
Etap 2:
Żelatynę namoczyć w ½ szklanki zimnej wody. Odstawić aż napęcznieje i dolać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Twaróg zmielić i utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, dodać ser, sok z rozmrożonych truskawek i na końcu cienkim strumieniem wlać żelatynę. Delikatnie wymieszać. Włożyć na parę minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłożyć na upieczone ciasto.
Etap 3:
Do garnka włożyć oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, dodać rozmrożone truskawki i cukier. Całość dusić na małym ogniu do momentu aż rabarbar zmięknie. Zmiksować blenderem na gładką masę i wsypać galaretkę truskawkową. Wystudzić. Masę wyłożyć na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki do pełnego stężenia masy.
Etap 4:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Włożyć do stężenia do lodówki.
Magdalena88
niezły kąsek