VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Ciasto czekoladowo kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Szybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”.

Ciasto czekoladowo kokosowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo kokosowe

 

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki wody niegazowanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo kokosowe
Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę.

Miksujemy do połączenia się składników.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe.

Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. Suchego patyczka).

Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne. 

Tagi:

ciasto