Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo kokosowe
Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę.
Miksujemy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe.
Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne.
Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę.
Miksujemy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe.
Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne.
Jagodowa
Magdalena88