Sposób przygotowania:
Czekoladowo - sernikowa kostkaWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
Pieczenie:
Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.
Wykonanie polewy:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka.
Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
Dekorowanie:
Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao.
Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.
Ser gotowy w wiadereczku.
Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.