SUPERPRZEPIS

Czekoladowo - sernikowa kostka

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Czekoladowo - sernikowa kostka

Lubicie czekoladowe smaki? Bo ja tak i to bardzo. Polecam pyszną serowo - czekoladową kostkę. Idealną na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. W tym cieście wszystko do siebie pysznie pasuje. Zapraszam:)

Składniki:

Czekoladowo - sernikowa kostka

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag rodzynek

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Masa śmietankowa:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 2-3 łyżki kakao
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowo - sernikowa kostka

Wykonanie ciasta:

Czekoladowo - sernikowa kostka
Z podanych składników wykonujemy ciasto serowe.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.

Pieczenie:

Czekoladowo - sernikowa kostka
Nastepnie ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy.

Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.

Wykonanie polewy:

Czekoladowo - sernikowa kostka
Następnie wykonujemy polewę i dajemy na ciasto.

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka.

Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.

Dekorowanie:

Czekoladowo - sernikowa kostka
Nastepnie ciasto dekorujemy śmietanką i czekoladą.

Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao.

Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy.
Ser gotowy w wiadereczku.
Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.