lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buły śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostsze buły piekę , więc i dla was nie będzie nic trudnego. Wszak lubimy świeże pieczywo na śniadanie. Mimo że mam maszynę do wypieku chleba , nie korzystam z niej. Lubie sama wyrabiać ciasto, a potem wypiekać chleb czy bułki.

Buły śniadaniowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Buły śniadaniowe

Składniki na najprostsze buły :

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 2 opakowania (7 g lub 8 g) drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Buły śniadaniowe

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy do niej drożdże instant i mieszamy.

Wsypujemy sól , i cukier i mieszamy zalewamy letnią wodą.

Wlewamy olej.

Wyrabiamy ciasto mikserem koło 15 minut na najmniejszych obrotach.

Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia.

Pięknie wyrosło.

Po godzinie wyrabiamy ciasto ponownie.

Wałkujemy ciasto na 1 cm i wykrawamy pucharkiem do lodów.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Rozbełtanym jajem smarujemy bułeczki posypujemy sezamem , a łopatką drewnianą robimy przedziałek.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Buki wyszły przepyszne idealne na śniadanie.

Buły śniadaniowe
Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy do niej drożdże instant i mieszamy.
Buły śniadaniowe
Wsypujemy sól , i cukier i mieszamy zalewamy letnią wodą . Wlewamy olej.
Buły śniadaniowe
Wyrabiamy ciasto mikserem koło 15 minut na najmniejszych obrotach .
Buły śniadaniowe
Po godzinie wyrabiamy ciasto ponownie . Wałkujemy ciasto na 1 cm
Buły śniadaniowe
Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Rozbełtanym jajem smarujemy bułeczki
Buły śniadaniowe
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach . Buki wyszły przepyszne idealne na śniadanie .