Sposób przygotowania:
Bułki śniadaniowe.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy do niego drożdże, dodajemy cukier i troch letniej wody.Mieszamy z odrobiną mąki i pozostawiamy na10 minut pod przykryciem. Do rozczynu dodajemy 240ml letniej wody, sól, zagniatamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Misę oprószyć mąką, ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h. Blachę smarujemy tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniatamy i formujemy 8 bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale pieczemy w200*C przez 15- 20 minut. W trakcie pieczenia smarujemy lub spryskujemy bułki wodą z solą.
* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite Pieczywo" Kristiane Muller - Urban
* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite Pieczywo" Kristiane Muller - Urban