misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Buraczki na zimę

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Sałatka ma łagodny lekko winny smak.

Buraczki na zimę

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • 3 kg buraczków
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 2 niepełne szklanki octu 10%
  • 1i1/2 łyżki soli
  • 1i1/2 szklanki cukru
  • ok. 7 ziaren ziela ang.
  • 7 ziaren pieprzu
  • 7 gozdzików
  • 5 listków laur.

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Buraczki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobniutko pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Zalewę z przyprawami chwilę pogotować , odstawić niech nabierze aromatu potem przecedzić i zalać buraczki z cebulą. Pomieszać i odstawić na 24h. Potem odsączyć , włożyć do słoików i pasteryzować 20 - 25 min.Pozostały sok zapasteryzować i wykorzystać do barszczu- jest bardzo dobry.