Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buraczki ,, zaklepane ,, mąką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smak buraczków jaki pamiętam z dzieciństwa - były obowiązkowo do kotletów mielonych , klopsa i pieczeni .

Buraczki ,, zaklepane ,, mąką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki ,, zaklepane ,, mąką

 

  • 3 średnie buraki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 1 łyżka mąki
  • ocet owocowy do smaku ( doskonały jest jabłkowy lub wiśniowy )

 

Sposób przygotowania:

Buraczki ,, zaklepane ,, mąką
Ugotować nie obrane buraki . Ostudzić i obrać . Zetrzeć na tarce jarzynowejna średnich oczkach. Rozpuścić w garnku masło i dodać buraczki . Zamieszać .Posolić . Doprawić octem . Posypać mąką .Wymieszać . Zagotować mieszając by mąka przestała być surowa . Zależnie od tego jakie są buraczki można je lekko posłodzić cukrem lub odrobiną miodu
Buraczki ,, zaklepane ,, mąką
kładniki gotowe .Buraczki można sobie ugotować i utrzeć wcześniej
Buraczki ,, zaklepane ,, mąką
Roztopić w garnuszku masło i wrzucić buraczki - wymieszać
Buraczki ,, zaklepane ,, mąką
Posypać mąką - wymieszać i doprowadzić do zagotowania mieszając

Tagi:

buraki