hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Calzone z warzywami, szynką parmeńską i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie danie obiadowe. Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione warzywami, szynką parmeńską i parmezanem to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy.

Calzone z warzywami, szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

Calzone z warzywami, szynką parmeńską i parmezanem

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 200 g mrożonej "mieszanki włoskiej" Hortex

 

  • 60 g szynki parmeńskiej

 

  • 70 g parmezanu

 

  • tymianek

 

  • żółtko

Sposób przygotowania:

Calzone z warzywami, szynką parmeńską i parmezanem
Drożdże wymieszać z łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Dodać resztę mąki, mleka, sól i łyżkę oleju, ciasto dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić na 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać "mieszankę włoską" Hortex, smażyć ok. 10 minut. Posolić do smaku. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30 cm. Na połowę ciasta nałożyć warzywa, plasterki szynki parmeńskiej i starty parmezan, posypać tymiankiem. Ciasto złożyć na pół (na kształt pieroga), brzeg dokładnie skleić. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.