Chałwa słonecznikowa z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna alternatywa dla kupnej chałwy sezamowej, jeśli ktoś nie lubi żurawiny, to można ją zastąpić rodzynkami lub suszonymi śliwkami.

Chałwa słonecznikowa z żurawiną

Składniki:

Chałwa słonecznikowa z żurawiną

 

  • 150 g łuskanego słonecznika
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 6 łyżek płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Chałwa słonecznikowa z żurawiną
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni (mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił). Studzimy.

Wystudzony słonecznik razem z żurawiną umieszczamy w malakserze i mocno rozdrabniamy.

Do utworzonej masy dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części i formujemy dowolny kształt.

Zawinięte w folię spożywczą chałwy schładzamy w lodówce. 

Tagi:

deser