kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka.

Sałatka jarzynowa

Składniki:

Sałatka jarzynowa

podstawowe

  • 5-6 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ dużego selera
  • por
  • 5-6 jajek
  • 2 słodkie jabłka
  • 2-3 ogórki kiszonego
  • szklanką mrożonego groszku
  • pęczek natki pietruszki
  • majonez
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw.

Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przegryzieniu smaków.