SUPERPRZEPIS

Torcik jagodowo-chałwowy

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Torcik jagodowo-chałwowy Więcej zdjęć (5)

Zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale sama coś miała słabe wzięcie, więc postanowiłam zrobić ciasto i to był szczał w 10 :)

Składniki:

Torcik jagodowo-chałwowy

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • Chałwa:
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
  • Dodatkowo:
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 słoika dżemu jagodowego

 

Sposób przygotowania:

Torcik jagodowo-chałwowy
Wcześniej przygotować chałwę. Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić. Ciasto: Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem. Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia. Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
Torcik jagodowo-chałwowy
Do kaszki dodać syrop z cukru i resztę składników
Torcik jagodowo-chałwowy
Zapieczoną masę ubić w płaskim naczyniu
Torcik jagodowo-chałwowy
zimną masę utrzeć z masłemm na gładki krem
Torcik jagodowo-chałwowy
Dolny krążek posmarować dżemem i kremem