zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno - ryżowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny chleb z wyczuwalnymi drobinkami maki ryżowej. Na śniadanie lub kolację w sam raz - polecam.

Chleb pszenno - ryżowy

Składniki:

Chleb pszenno - ryżowy

 

  • 450 g pszennej typ 750
  • 150 g mąki ryżowej
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 300 ml ciepłej wody ( nie za zimnej, nie za gorącej )

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - ryżowy
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, drożdże i cukier. Wszystko wymieszać a następnie dolać do miski olej i wodę i znów wymieszać aby składniki się połączyły. Potem wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakrywając miskę ściereczką.

Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski i obracając ciasto o 45 stopni składać ciasto kilka razy. Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć do formy, zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.

Przez 35-40 minut piec chleb a następnie wystudzić go na kratce.  

Tagi:

chleb pieczywo