Sposób przygotowania:
Chleb tygrysi w cętki
Zaczyn:W misie z miksera drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut do poruszania się drożdży. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać olej rzepakowy,sól,cukier,ciepłe mleko z wodą oraz mąkę i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i znowu odłożyć do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odłożyć. Gdy chleb podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący. Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.
marietta
edytaha
alaaa
To ten przepis już taki stary? A ja niedawno się o nim dowiedziałam.
alaaa
I bardzo smaczny z pyszną chrupiącą skórką.
edytaha
Alu, chlebek kupowałam w piekarni, ale już w tej chwili nie pamiętam jak się nazywała, miał bardzo elegancką papierową banderolę, cudownie chrupiącą skórkę i był dosyć drogi. Ale taki domowy z pewnością jest dużo smaczniejszy :)