alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chleb tygrysi w cętki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny chleb o ciekawej nazwie tygrysi. Nazwa pochodzi z chrupiącej,popękanej skórki którą przygotowujemy na bazie mąki ryżowej. Chleb jest pyszny.

Chleb tygrysi w cętki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb tygrysi w cętki

 

  • Zaczyn:
  • 90 g mąki
  • 55 g wody
  • 7 g suchych droższy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb tygrysi w cętki
Zaczyn:W misie z miksera drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut do poruszania się drożdży. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać olej rzepakowy,sól,cukier,ciepłe mleko z wodą oraz mąkę i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i znowu odłożyć do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odłożyć. Gdy chleb podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący. Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.
Chleb tygrysi w cętki
ciasto drożdżowe powinno wyrastać dwa razy
Chleb tygrysi w cętki
z ciasta uformować bochenek i odłożyć do wyrośnięcia
Chleb tygrysi w cętki
wymieszać składniki na skorupkę i odłożyć
Chleb tygrysi w cętki
po wyrośnięciu chleb posmarować papką i upiec

Tagi:

chleb