Sposób przygotowania:
Chleb pszenno ryżowy
Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić. Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'
monikaT83
zewa
O tak, chlebuś jest pyszny. Mój mąż powiedział, że bardzo puszysta ta drożdżówka wyszła, ale dlaczego jest słona ? Bo ukroił sobie kawał jakby ciacho jadł i dopiero jak Mu powiedziałam posmarował masłem, hi, hi :)
monikaT83
edytaha
zewa
Nie mam mąki ryżowej, myślisz ze jak zmielę surowy ryż na miał to się nada ? Trzeba zrobić eksperyment.
Netka
anemon
edytaha
gusia1000