zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno ryżowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

kolejny udany eksperyment z pieczywem, dzięki ryżowi chleb był bardziej puszysty i wilgotny

Chleb pszenno ryżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno ryżowy

 

  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno ryżowy
Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić. Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'
Chleb pszenno ryżowy
do miski wrzucic wszystkie składniki i wyrobić ciasto
Chleb pszenno ryżowy
gotowe ciasto zostawić pod ściereczka do wyrośnięcia
Chleb pszenno ryżowy
wyrośniete znowu wyrobić i pzrełożyć do foremki i znowu powinno wyrosnąć
Chleb pszenno ryżowy
piekanriku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut

Tagi:

ryż chleb