Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten bardzo smaczny, domowy chlebek z dużą ilością ziaren z pewnością doda mnóstwo energii na cały dzień.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Wyrabiamy ciasto w robocie. Do misy wlewamy mleko i olej, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z otrębami. Dodajemy również rozkruszone drożdże. Na wierzch wsypujemy ziarna i wyrabiać ciasto w robocie przez około 5 minut. Jeśli po tym czasie będzie ono za gęste to dodajemy jeszcze trochę mleka, tak aby dało się uformować się w kulkę.

Następnie kładziemy ciasto na stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.

Blachy formy do keksu wykładamy papierem do pieczenia lub ewentualnie smarujemy olejem. Ciasto wykładamy do dwóch blach i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy blachy z ciastem i pieczemy przez około 60 minut.

Smacznego.

Tagi:

chleb pieczywo