Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Wyrabiamy ciasto w robocie. Do misy wlewamy mleko i olej, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z otrębami. Dodajemy również rozkruszone drożdże. Na wierzch wsypujemy ziarna i wyrabiać ciasto w robocie przez około 5 minut. Jeśli po tym czasie będzie ono za gęste to dodajemy jeszcze trochę mleka, tak aby dało się uformować się w kulkę.
Następnie kładziemy ciasto na stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.
Blachy formy do keksu wykładamy papierem do pieczenia lub ewentualnie smarujemy olejem. Ciasto wykładamy do dwóch blach i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy blachy z ciastem i pieczemy przez około 60 minut.
Smacznego.
Następnie kładziemy ciasto na stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.
Blachy formy do keksu wykładamy papierem do pieczenia lub ewentualnie smarujemy olejem. Ciasto wykładamy do dwóch blach i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy blachy z ciastem i pieczemy przez około 60 minut.
Smacznego.