agamarek2

agamarek2

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Chleb pszenno-żytni orzeszkami pinii i pestkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb pszenno - żytni z orzeszkami pinii i pestkami dyni jest jak afrodyzjak . Pozostaje długo świeży a przy tym jest zdrowy i z naturalnych składników.

Chleb pszenno-żytni  orzeszkami pinii i pestkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni orzeszkami pinii i pestkami

DODATKI -50 g orzeszki pinii -50 g pestki dyni

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni orzeszkami pinii i pestkami
Nasz chleb musimy zacząć od zrobienia zakwasu . Zakwas to nic innego jak mąka ( u mnie pszenno-żytnia ) i woda ( przegotowania, ciepła - nie gorąca) W ilości 1:1 (np.1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody)

Mąkę z wodą trzeba dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie musimy dokarmić nasze drożdże tą samą ilością mąki i wody i wymieszać. Następne dokarmianie po 12 godzinach i kolejne dwa razy również w odstępach 12 godzinnych.

Gotowy rozczyn powinien mieć kwaskowy zapach. 

Ciasto właściwe

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ORZESZKAMI PINII I PESTKAMI
Orzeszki pinii i nasiona dyni - smakują wybornie

Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć.Ciasto wyrabiamy długo około pół godziny najlepiej drewnianą łyżką.

Powinno być lepiące się ,dobrze się formować- nie lejące.

Tak wyrobione ciasto układam na dwie blaszki 25/40 cm i 25/28 cm. Nasz chleb potrzebuje ok 2-3 godzin do wyrośnięcia.

Mój rośnie przykryty ścierką w otwartym piekarniku , ustawionym na 30 C. Dobrze wyrośnięty jest prawie równy z wysokością blaszki.

Chleb trzeba spryskać wodą i piec 1 godz w 190 C


Tagi:

chleb pieczywo