Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni orzeszkami pinii i pestkami
Nasz chleb musimy zacząć od zrobienia zakwasu . Zakwas to nic innego jak mąka ( u mnie pszenno-żytnia ) i woda ( przegotowania, ciepła - nie gorąca) W ilości 1:1 (np.1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody)
Mąkę z wodą trzeba dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie musimy dokarmić nasze drożdże tą samą ilością mąki i wody i wymieszać. Następne dokarmianie po 12 godzinach i kolejne dwa razy również w odstępach 12 godzinnych.
Gotowy rozczyn powinien mieć kwaskowy zapach.
Mąkę z wodą trzeba dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie musimy dokarmić nasze drożdże tą samą ilością mąki i wody i wymieszać. Następne dokarmianie po 12 godzinach i kolejne dwa razy również w odstępach 12 godzinnych.
Gotowy rozczyn powinien mieć kwaskowy zapach.
Ciasto właściwe
Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć.Ciasto wyrabiamy długo około pół godziny najlepiej drewnianą łyżką.
Powinno być lepiące się ,dobrze się formować- nie lejące.
Tak wyrobione ciasto układam na dwie blaszki 25/40 cm i 25/28 cm. Nasz chleb potrzebuje ok 2-3 godzin do wyrośnięcia.
Mój rośnie przykryty ścierką w otwartym piekarniku , ustawionym na 30 C. Dobrze wyrośnięty jest prawie równy z wysokością blaszki.
Chleb trzeba spryskać wodą i piec 1 godz w 190 C