Sposób przygotowania:
Pszenne rogalikiEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.
Etap 2
Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na placek o grubości ok. 1 cm. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka.
Etap 4
Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Etap 5
Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
bryndzia