Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenne rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uświadomiłam sobie, że rogaliki, które do tej pory piekłam były zawsze na słodko z nadzieniem. Tym razem upiekłam więc rogale w wersji na słono:)

Pszenne rogaliki

Składniki:

Pszenne rogaliki

 

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Pszenne rogaliki

Etap 1

Pszenne rogaliki
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.

Etap 2

Pszenne rogaliki
Gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Pszenne rogaliki
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte na placek i pokrojone w trójkąty.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na placek o grubości ok. 1 cm. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka.

Etap 4

Pszenne rogaliki
Wyrośnięte na blasze rogale posmarowane rozbełtanym jajkiem.

Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.

Etap 5

Pszenne rogaliki

Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.


Tagi:

rogal pieczywo