Sposób przygotowania:
Pszenne rogalikiEtap 1
![Pszenne rogaliki Pszenne rogaliki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenne-rogaliki-409324.jpg)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.
Etap 2
![Pszenne rogaliki Pszenne rogaliki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenne-rogaliki-409325.jpg)
Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
![Pszenne rogaliki Pszenne rogaliki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenne-rogaliki-409327.jpg)
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na placek o grubości ok. 1 cm. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka.
Etap 4
![Pszenne rogaliki Pszenne rogaliki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenne-rogaliki-409329.jpg)
Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Etap 5
![Pszenne rogaliki Pszenne rogaliki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenne-rogaliki-409331.jpg)
Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
bryndzia