zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chłodnik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i got


trudność: łatwe
czas:

Chłodnik - SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku (mały)
  • 1 ogórek
  • 1 l kefiru albo jogurtu naturalnego albo maślanki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Chłodnik - PRZYGOTOWANIE:

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i gotować, następnie skrócić łodygi od strony korzenia, i drobno pokroić razem z liśćmi. Wrzucić do garnka łodyżki (bez liści). Umyć rzodkiewkę i ogórka, pokroić w kostkę. Gdy buraczek będzie już miękki dodać do garnka pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny dla odzyskania koloru, gdy ostygnie wlać kefir, dodać sól, i cukier do smaku, wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki. Na koniec pokroić drobno szczypiorek i koperek, dodać, wymieszać. Podawać schłodzone, z gotowanym jajkiem, lub jajkami przepiórczymi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chłodnik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Chałka z foremki Szare kluski z żytnią mąką Wyposzczony żurek
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami Bigos staropolski Eli Pierogi z kapustą i mięsem
Piramidki z łazanek Kresowe gołąbki z ziemniakami Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty
Staropolski bigos Zabielana zupa ze świeżych opieniek Karkówka duszona w kawie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane