zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chłodnik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i got


trudność: łatwe
czas:

Chłodnik - SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku (mały)
  • 1 ogórek
  • 1 l kefiru albo jogurtu naturalnego albo maślanki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Chłodnik - PRZYGOTOWANIE:

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i gotować, następnie skrócić łodygi od strony korzenia, i drobno pokroić razem z liśćmi. Wrzucić do garnka łodyżki (bez liści). Umyć rzodkiewkę i ogórka, pokroić w kostkę. Gdy buraczek będzie już miękki dodać do garnka pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny dla odzyskania koloru, gdy ostygnie wlać kefir, dodać sól, i cukier do smaku, wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki. Na koniec pokroić drobno szczypiorek i koperek, dodać, wymieszać. Podawać schłodzone, z gotowanym jajkiem, lub jajkami przepiórczymi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chłodnik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Szarlotka z żubrówką w słoiku Bażant z sosem leśnym Domowy ocet jabłkowy
Pierogi z jagodami i migdałami Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym Domowe bułki grahamki
Pieczony kurczak po polsku Domowe korniszony Fasolka po bretońsku z cząbrem
Kurczak pieczony w całości z warzywami Consomme z bażanta z kurkami Zwijane drożdżówki z jagodami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane