zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chłodnik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i got


trudność: łatwe
czas:

Chłodnik - SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku (mały)
  • 1 ogórek
  • 1 l kefiru albo jogurtu naturalnego albo maślanki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Chłodnik - PRZYGOTOWANIE:

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i gotować, następnie skrócić łodygi od strony korzenia, i drobno pokroić razem z liśćmi. Wrzucić do garnka łodyżki (bez liści). Umyć rzodkiewkę i ogórka, pokroić w kostkę. Gdy buraczek będzie już miękki dodać do garnka pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny dla odzyskania koloru, gdy ostygnie wlać kefir, dodać sól, i cukier do smaku, wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki. Na koniec pokroić drobno szczypiorek i koperek, dodać, wymieszać. Podawać schłodzone, z gotowanym jajkiem, lub jajkami przepiórczymi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chłodnik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Domowe korniszony Fasolka po bretońsku z cząbrem  Kurczak pieczony w całości z warzywami
Consomme z bażanta z kurkami Zwijane drożdżówki z jagodami Gołąbki w młodej kapuście
Kopytka z bułką na maśle Klasyczne ruskie pierogi Grillowany karczek z warzywami
Śląskie kluski z dziurką Gołąbki z piekarnika z serem żółtym Domowe jagodzianki

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane