Sposób przygotowania:
Zupa z boczniaków i udek kurczakaI
![Zupa z boczniaków i udek kurczaka Zupa z boczniaków i udek kurczaka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-z-boczniakow-i-udek-kurczaka-596093.jpg)
1. Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po wytworzeniu się szumów, zbieramy je i wsypujemy Vegetę do rosołu. Gotujemy mięso przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, usuwamy skórę i kości, a mięso kroimy na mniejsze kawałki. Rosół z gotowania mięsa odstawiamy na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.
3. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy bardzo drobno. Warzywa dodajemy do cebuli na patelni i smażymy przez około 10 minut.
II
![Zupa z boczniaków i udek kurczaka Zupa z boczniaków i udek kurczaka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-z-boczniakow-i-udek-kurczaka-596094.jpg)
4. Boczniaki myjemy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez około 5 minut.
III
![Zupa z boczniaków i udek kurczaka Zupa z boczniaków i udek kurczaka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-z-boczniakow-i-udek-kurczaka-596095.jpg)
Warzywa z grzybami przekładamy do garnka z rosołem, a na patelni przesmażamy mięso. Przesmażone mięso również dodajemy do garnka z rosołem.
6. Zupę doprawiamy papryką słodką, ostrą, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, dodajemy Maggi, ziele angielskie oraz liście laurowe.
7. Zupę gotujemy do momentu zagotowania. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Gorącą zasmażkę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy szybko i gotujemy jeszcze kilka minut.
IV
8. Zupa gotowa do podania.