Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z boczniaków i udek kurczaka to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie bogactwo smaków i aromatów. To danie, które rozgrzewa ciało i duszę, idealne na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś pożywnego i rozgrzewającego.

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

Składniki:

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

I

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

1. Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po wytworzeniu się szumów, zbieramy je i wsypujemy Vegetę do rosołu. Gotujemy mięso przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, usuwamy skórę i kości, a mięso kroimy na mniejsze kawałki. Rosół z gotowania mięsa odstawiamy na bok.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.

3. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy bardzo drobno. Warzywa dodajemy do cebuli na patelni i smażymy przez około 10 minut.

II

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

4. Boczniaki myjemy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez około 5 minut.

III

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

Warzywa z grzybami przekładamy do garnka z rosołem, a na patelni przesmażamy mięso. Przesmażone mięso również dodajemy do garnka z rosołem.

6. Zupę doprawiamy papryką słodką, ostrą, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, dodajemy Maggi, ziele angielskie oraz liście laurowe.

7. Zupę gotujemy do momentu zagotowania. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Gorącą zasmażkę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy szybko i gotujemy jeszcze kilka minut.

IV

8. Zupa gotowa do podania.