bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chłodnik pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny południowy chłodnik pomidorowy na letnie upały.

Chłodnik pomidorowy

Składniki:

Chłodnik pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik pomidorowy
Jeden pomidor odłożyć. Resztę pomidorów sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki. Na łyżeczce oliwy przesmażyć cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć plasterki cukinii. Do miksera włożyć pomidory, wlać wodę i zmiksować. Przelać do garnka, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię, paprykę, pokrojonego, odłożonego pomidora, i kukurydzę. Stopniowo dodawać obie oliwy wg własnego smaku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na pół godziny do schłodzenia. Wlać do talerzy, na wierzch ułożyć plasterki podsmażonej cukinii. Skropić oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać z tostami lub bagietką.