Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealna zupka na upalne dni

Chłodnik szczawiowy

Składniki:

Chłodnik szczawiowy

 

  • 40 dag szczaw,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 2 szkl jogurt naturalny,
  • 1 szkl mleko,
  • 1 szkl śmietana,
  • 5 łyżek koperek siekany,
  • 5 szt jaja na twardo,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik szczawiowy
Liście szczawiu ugotować w 1 szkl osolonej wody, następnie zmiksować, wystudzić. Połączyć z jogurtem, śmietaną i mlekiem, dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Jajka pokroić w kostkę, rozłożyć na talerze, zalać zupą.

Tagi:

szczaw