Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyrazisty sos pomidorowy, świetny dodatek do mięs

Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem

 

  • ocet ryżowy 1/4 szklanki,
  • cukier trzcinowy 1/4 szklanki,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • imbir 1 łyżka,
  • pomidory krojone w zalewie 1 puszka

 

Sposób przygotowania:

Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem
Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zachwyca wyrazistym smakiem. Zaczynamy od obrania i starcia na tarce świeżego imbiru. Następnie odmierzamy ocet ryżowy i cukier, które umieszczamy w małym garnuszku, dodajemy do nich starty imbir i wszystko dokładnie mieszamy. Stawiamy powstałą mieszankę na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy cynamonu. Całość gotujemy około 20 minut aż sos zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem
Przygotowujemy składniki potrzebne do przygotowania sosu.
Chutney pomidorowo-imbirowy z cynamonem
Dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.