aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ciastka pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne ciasteczka z kropelkami czekolady, posiekanymi orzechami laskowymi, polecam wszystkim. Każdy je pokocha i są bardzo łatwe do przygotowania.

Ciastka pieguski

Składniki:

Ciastka pieguski

 

  • 100 g masła,
  • 150 g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 białko,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 50 g czekoladowych kropelek,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych.

 

Sposób przygotowania:

Ciastka pieguski
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy białko, mąkę, sodę i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Odrywamy kawałkami ciasto i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Układamy kuleczki z ciasta, zachowując ok. 2 cm odstępy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut rozgrzanego do 200 stopni.

Tagi:

ciastka deser