Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Domowe Pieguski 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Domowe Pieguski 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe Pieguski 2

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe Pieguski 2
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzinki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy poprzekrajać na pół. Czekoladę drobno siekamy- ja kupiłam czekoladowe kropelki, które dodałam do ciastek. Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę. Dodajemy sodę wymieszaną z mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jak nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką). Na samym końcu dodajemy czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy i za pomocą łyżki do lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).
Domowe Pieguski 2
najpierw łączymy roztopione masło z cukrem
Domowe Pieguski 2
Po dodaniu mąki całość mieszamy do połączenia składników
Domowe Pieguski 2
Wsypujemy czekoladowo orzechowo rodzynkowe dodatki
Domowe Pieguski 2
Ciastka formujemy za pomocą łyżki do lodów